Бабин Яр

Нещодавно в 7 – А класі (класний керівник Нижник Тетяна Юріївна) була проведена година спілкування, на якій було згадано події Другої світової війни та злочини тоталітарних режимів, які є організаторами геноцидів.

Кожного року 29 вересня за рішенням Верховної Ради України проводяться уроки пам'яті. Бабин Яр в Україні став символом знищення євреїв Європи під час Голокосту. Тільки за два дні 29-30 вересня 1941р. тут було розстріляно нацистами близько 34 тисяч євреїв. Декілька наступних років у Бабиному Ярі продовжувалися вбивства десятків тисяч євреїв, а також військовополонених, патріотів – українських націоналістів, ромів (циган) та інших «ворогів рейху».

Трагедія Бабиного Яру та інші події Голокосту, масові вбивства, знецінення людського життя вплинули на загальну атмосферу в українському суспільстві, позначились на багатьох подіях історії України.

Важливо, що учні звернули увагу не тільки на трагедію знищення, але й на опір нацистським катам та спасіння переслідуваних. Україна займає четверте місце у світі за кількістю Праведників народів світу, які з ризиком для власного життя та життя своїх рідних, дітей рятували євреїв від нацистського геноциду. Подвиг цих українців є прикладом справжнього героїзму, важливим моральним уроком історії Голокосту.

Злочини в Бабиному Яру пере­вершили всі відомі до цього часу трагедії. Але це не тільки трагедія мину­лої війни, це урок на майбутнє, який знову і знову нагадує, як важливо запобігати насильству та берегти мир.

Вчитель математики Нижник Т.Ю.

Кiлькiсть переглядiв: 144